Технологията определя изискванията и последователността на технологичните операции при изпълнение на основите на. пътни настилки за пътища от четвърти клас, на улици, алеи, пар¬кинги и др., чрез обработване на строителните почви с “КОНСОЛИД”, с цел подобряване на почвите и повишаване на носимоспособността им.

1. Композиционният материал “КОНСОЛИД” трябва да отговаря на техническата спецификация, одобрена по определения ред.

2. Преди използването на “КОНСОЛИД” за обработване на строителни почви на строежа, трябва да се вземат проби от съществуващите почви за изследване. Пробите се изпитват по действащите стандарти, с цел определянето на вида, наименованието им, зърно метричния състав и пластичността, носимоспособността, и водното съдържание. На основата на резултатите от изпитванията се определят количествата на “КОНСОЛИД” и рецептурите за приготвянето им, или се проверяват ако вече са предписани в проекта. Установява се и необходимостта от оптимизиране на зърно метричния състав на почвите чрез добавяне на пясък та/или дребна фракция при свързаните почви или глини-при несвързаните почви.

3. Машини необходими за изпълнение на основи на пътни настилки чрез обработване с “КОНСОЛИД” :

3.1. Разрохващи машини от типа на грейдери и рециклатори.

3.2. Цистерни с устройство за пръскане на воден разтвор на "КОНСОЛИД 444".

3.3. Влекачи с фрези (брани), рециклатори.

3.4. Машини от типа на автогудранатори за разстилане на битумен разтвор на "КОНСЕРВЕКС", ако такъв е предвиден.

3.5. Машини от типа на пясъкоразпръсквачки (или селскостопански машини за разпръскване на изкуствени торове) за разпръскване на сместа "СОЛИДРАЙ".

3.6. Машини за уплътняване на обработената почва от типа на шиповидни и гладки валяли.

4. Последователност на технологичните операции при изпълнение на основи на пътно платно чрез обработване на почвите с “КОНСОЛИД” :

4.1. Разрохкване и раздробяване на почвата на плас¬тове с обща дълбочина около 25 см.

4.2. Пръскане на пластовете раздробена почва с воден разтвор на "КОНСОЛИД 444".

4.3. Размесване няколкократно на полятата почва с разтвор по т.1.5.2.

4.4. Уплътняване на полятата и размесена почва с шиповидни валяци при оптимално водно съдържание по Проктор.М.

4.5. Разрохкване на валираната почва на дълбочина от 7 до 10 см.

4.6. Нанасяне на фиксиращата съставки на “КОНСОЛИД” разпръскване на смес "СОЛИДРАЙ", в зависимост от вида на почвата (несвързани или свързани).

4.7. Размесване на обработения по т.1.5.6 горен пласт, като при фиксиращата съставка битумен разтвор на "КОНСЕРВЕКС" се препоръчва това да се прави веднага след полагането й.

4.8. Окончателно профилиране за постигане на нивелетата на пътното платно.

4.9. Уплътняване последователно с шиповидни и гладки валяци. Съставяне на актове на строителни работи, които подлежат на закриване.

4.10. Проверка на степента на уплътняване и на носимоспособността на основата от обработената с “КОНСОЛИД” почва.

5. При изпълнение на основи на пътно платно, чрез обработване на почвите с “КОНСОЛИД”, трябва да се спазват изиск¬ванията на Правилник за безопасност на труда при изпълнение на строителни и монтажни работи. Особено внимание да се обърне на безопасността на труда при производството и полагането на битумния разтвор на "КОНСЕРВЕКС", като трябва да се вземат всички мерки за безопасна работа с горими и взривоопасни материали.

6. Контрол при изпълнението на завършените строителни работи при направа на пътно платно, чрез обработване на почвите с “КОНСОЛИД”, трябва да се извършва по предписанията на проекта за строежа и договора за строежа, както и в съответствие с изискванията на съответните действащи правила за приемане на строителните и монтажните работи. Този контрол трябва да се извършва от представители на инвеститора (собственика), на про¬ектанта, на изпълнителя и на оторизирани държавни органи за контрол в строителството.

7. Завършените строителни работи при направа на пътно платно чрез обработване на почвите с “КОНСОЛИД”, трябва да се приема: с акт, съставен от заинтересовани те участници в строежа -инвеститор (собственик), проектант и изпълнител.

8. Строежите на пътни платна с основа, чрез обработване на почвите с “КОНСОЛИД” по тази технология подлежат на приемане съгласно разпоредбите за държавно прие¬мане и разрешаване ползването на строежите в Република България.

9. Технологичното движение по пътищата, по улици, алеи и паркинги, изпълнени по тази технология може да се възстанови веднага след полагането на “КОНСОЛИД”.



СХЕМА ЗА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА
НА ОПЕРАЦИИТЕ НЕОБХОДИМИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБЕКТ СЪС СИСТЕМА "КОНСОЛИД"