КАКВО Е ПОЧВЕНА СТАБИЛИЗАЦИЯ

Почвата, която се състои от процепи има възможността да се подсили посредством процес наричан компактност.

Този процес се състои от пренареждане на почвените частици, така че те да прилепнат плътно една към друга и по този начин да образуват компактно и плътно тяло.

Тази компактност на почвата може да бъде достигната единствено чрез високо налягане и при оптимално влажно съдържание, т.е. положение при което, частиците са покрити с тънък смазочен слой, който спомага за компактността.

Дори и при този етап на компактност, който е идеален за понасяне на тежки товари причинени от трафика, той е твърде нестабилен.

НЕКА ДА ВИДИМ ЗАЩО

При път с необработена почва в общност се наблюдават две положения.
Едното от тях е излишък на вода причинен от климатични фактори, такива като дъжд.
На този етап почвените частици не могат да се съединят, тъй като излишъка на влага ги разделя.

Това причинява прекъсване на компактния процес и води до резултат - образуване на кал. Второто положение се появвява когато съдържанието на влага е твърде ниско, т.е. в сухи периоди.

В този случай почвата губи също нейната плътност; частиците се разделят, превръщат се в прах и пътя се дезинтегрира.

Под почвена стабилизация се разбират някои процеси, които почвата претърпява с цел да се удължи времето между компактност на почвените частици и тяхната дезинтеграция.

Последното обстоятелствено води до разрушаване на пътя.

Качеството на конвенционална стабилизация посредством традиционни метода се измерва в зависимост от по-дълъг или по-къс прекаран живот за компактност.

КОНСОЛИД е високо-технологична стабилизационна система, която се различава по само себе си от традиционните методи чрез превръщане на компактност, веднъж реализирано, в необратимо, издържащо условие.