КОНСОЛИД система благоприятства процеса на компактност и регулира съдържанието на влага в почвата.

Стабилността на почвата не трябва да зависи от климата - дъждове или суши.

По този начин режима на почвата, веднъж постигнат, се модифицира необратимо към стабилно положение.

Съставките на КОНСОЛИД приемат почвените съставки и по този начин образуват комплексна молекулна структура, чието действие посредством катализационни процеси, е да намалява налягането върху повърхността от водата между почвените съставки.

Следователно слоя вода покриващ частиците се разпръсква и позволява на водата да се изпари. КОНСОЛИД система има огромно влияние относно водна чувствителност на почвата.

Тя контролира едновременно капилярното покачване на вода и водата на повърхността причинена от валежи и поддържа съдържанието на влага до оптимално ниво или близо под това.

По този начин почвата губи до висока степен нейните естествени механични свойства, такива като нейното свиване при суша, или разширяване при нахлуване на вода, което и в двата случая води до загуба на стабилност, дезинтегриране и разрушаване на пътя.

Трябва да се отбележи, че основния слой подсилен с КОНСОЛИД система има продължителност на живота, която може да бъде измерена в срокове от декади, или с други думи, почвата веднъж обработена остава обработена.

Важно е да се отбележи, че КОНСОЛИД система набляга единствено на естествената съвместимост на почвата.

Тя не трябва да слепва частиците помежду им, образуващи твърди структури позволяващи да се разчупят, кактое, в. в случай със "циментирана почва". Това свойство придава изключителен капацитет на устойчивост относно всякакъв вид трафик, с каквато и натовареност да е.

Фактът, че КОНСОЛИД система не извършва действие като слепване, се препоръчва обработвания път да бъде с покритие за да се предотврати абразия на повърхността от трафика, което би довело до загуба на материал.